Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna 😅

Det är inget att skratta åt när man har blivit lämnad. Men senare – mycket senare – kan vissa reaktioner frambringa ett skevt litet leende. Om de inte får en att grymta av skam, det vill säga.

Emma Johannson
Forfatter

Ett uppbrott som slår hårt och rakt i hjärtat kan få människor att göra alla möjliga galenskaper. Eller att inte göra något alls – bara hänga läpp och hälla upp ljummen gin och lyssna på heavy metal medans ens trumhinnor – och grannar – vibrerar.

Det finns tusentals välmenande råd mot hjärtesorg. Frisk luft och motion är två av dem. Nya omgivningar, distraktioner... Här på justkiss.se kan vi komplettera med det ovanliga förslaget att gå på en ny date. Eller flera. Men vem orkar ge sig ut i naturen helt själv, eller pusta runt i gymmet tills man får blodsmak i munnen – och vem vågar kasta sig ut i ett potentiellt nytt kärleksäventyr när hjärtat känns som ett tusenbitarspussel som någon har tappat i golvet?

Läs också: 7 myter om kärlek och onlinedating

Det är aldrig lätt att tackla ett uppbrott. Däremot så är det lätt att göra något överilat när stora känslor kämpar mot varandra och landar i totalt kaos. Men vad du än gör så ska du hålla tummarna på att du aldrig gör någon av dessa 10 galenskaperna.

Ring och skriv oupphörligen

Det finns absolut ingen anledning till att kontakta ditt ex längre. Det är förödmjukande och ingen mår bättre av att mista sin värdighet när man ringer och skriver oupphörligen till någon som inte längre är intresserad. Om din älsklingströja eller laddaren till telefonen eller andra ägodelar fortfarande befinner sig i exets lägenhet så skickar du någon annan att hämta dem.

Strategisk omväg

Bry dig inte om att köra märkliga omvägar för att "råka" hamna i närheten av hens bostad eller arbetsplats. Denna relativt oskyldiga stalking är att gå baklänges – inte framåt. Och du ska gå vidare.

Makeover i panik

Nu ska det hända något nytt och det kan bara gå för långsamt! Men nej, impulsiva beslut om att göra en bröstförstoring, fillers i läpparna, neongrönt hår eller en markant tatuering är inte att rekommendera just nu. Diverse makeovers som görs i panik kan i slutändan göra dig ännu mer ledsen.

Det var en, det var två, det var tre...

Promiskuitet – alltså lössläppt sex till höger och vänster – och kärlekssorg är en dålig kombination. Det finns forskning som tyder på att överdrivet mycket sex kan leda till depression. Promiskuitet kan också vara ett tecken på depression. Man måste ha ett känslomässigt överskott för att kunna vara hämningslös utan att fara illa.

Måla glansbilder på nätet

"Åh-vad-jag-är-lycklig-och-förälskad-nu"-bilder på sociala medier som du lägger upp enbart för att visa ditt ex att du bannemig inte sitter ensam hemma och slickar såren, det är väldigt genomskådligt. Sjunk inte så lågt.

Drunkna i arbete

Det kan vara bra att avleda tankarna med något konkret, och vad ligger närmare till hands än att kasta sig över sitt arbete med en frenetisk energi? Långa dagar, kvällar, helger... Men var lite snäll mot dig själv. Du är en underbar människa som råkade hamna i en dålig matchning.

⛔ Ignorera din hälsa

När man tycker synd om sig själv och lider av hjärtesorg är det lätt att ta en avstickare från hälsans gynnsamma stig. Under- och överkonsumtion av mat kan vara en sådan väg. För mycket alkohol och för lite rörelse är en annan. Det kan bli att du får lättare att le mot din spegelbild när du väl har återfått kontrollen, men du gör dig själv en otjänst genom att ignorera din fysiska hälsa.

Snacka skit om hen

Det är de finaste, kärleksfullaste och mest innerliga orden som kommer i spel när vi beskriver vår partner. Men när det förrädiska lilla exet kommer på tal så skiftar vi ton... I vissa fall. Men det är en dålig strategi att snacka skit om sitt ex. Det sprider dålig energi, folk tröttnar på att lyssna – och de negativa utsagorna faller tillbaka på avsändaren.

⛔ Vän med vännerna

Man kan ha en stor, gemensam vänkrets, och då får man navigera efter bästa förmåga. Men om man medvetet försöker att upprätta en nära förbindelse till exets vänner och familj för att vrida och vända på all information, då är man fel på det. Det blir ännu värre om du dejtar hens vän. Come on!!! Kom istället närmare dina egna vänner, de som vill ditt bästa.

Hämnden är ljuv

Vreden ligger inte långt bort när man har blivit sårad, och vad är då bättre än att få upprättelse? En tarvlig vedergällnings-manöver kommer nog att kännas bra i stunden, men på sikt riskerar du att bomerangen flyger tillbaka och träffar dig själv och fyller dig med självförakt. En ljuv hämnd? Ägna istället tiden på att hitta en ljuv partner.

Läs också: Tar du chansen när den kommer?

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.