Har din drömman gömt sig för bra – och för länge?

10 tips för att locka ut den partner du saknar i ditt liv från buskaget.

Emma Johannson
Forfatter

Det är aldrig för sent att hitta kärleken, det skrev i ett av våra senaste nyhetsbrev och menar vi helt uppriktigt. – Nej, men han har hittat ett bra gömställe, svarade en kvinna, och den erfarenheten – eller förnimmelsen – är hon knappast den enda som upplevt: Var håller han hus, den där drömmannen? Hur hittar jag honom så att vi kan gå lyckligt hand i hand genom resten av livet? För han måste ju finnas någonstans...?

Ja, det måste han – och det gör han. Han ska bara lockas ut ur buskaget – och in i ditt liv.

Kan de här 10 frågorna se till att det börjar brännas?

1. Letar du tillräckligt noga?

Tycker du att det är i överkant att ställa frågor om ditt engagemang? Problemet är att många av oss är alldeles för passiva. Vi hoppas och håller tummarna. Men det är inte helt givet att en gammal flamma från det förflutna plötsligt står i kön på Ica och frågar om ni två inte gick på fiolkurs tillsammans en gång i tiden. Precis som att det inte är sannolikt att du stöter på en vilt främmande var som helst och attraktionen exploderar våldsamt, så passa att du kan höra fiolerna spela! Du måste vara aktiv. Anmäl dig till föredrag och fritidsintressen där kvinnor inte är överrepresenterade. Var öppen för nya möjligheter, säg ja om dina vänner eller kollegor frågar om du vill följa med på något. Utför en egen liten marknadsanalys genom att fråga människor i din närhet om hur de träffade sin partner. Du kommer att höra många olika historier – inklusive många nätdejtingvarianter.

Läs också:

2. Har du kommit över ditt ex?

Om din tidigare partner fortfarande spökar i medvetandet (och i hjärtat) så finns det säkert inte många andra som kan mäta sig med honom. Dagdrömmer du fortfarande om din gamla kärlek eller är du tvärtom helt opåverkad om ni råkar springa in i varandra på stan? Du måste vara helt ärlig mot dig själv, för om du saknar ditt ex och jämför alla nya dejter med honom så är det svårt att hitta någon som kan ta platsen som din nya drömman. Den platsen är ju upptagen!

3. Är du för perfekt?

Det är ganska många män – kanske till och med riktigt många – som känner sig skrämda av självständiga kvinnor som osar av självsäkerhet och har ett liv som kör på räls. Det beror inte på att de nödvändigtvis känner sig underlägsna, de upplever bara inte att en sådan kvinna behöver dem. All denna perfektion kan kännas överväldigande. Därför finns det inte så många "fiskar i havet" för den självsäkra typen som varken är rädd för att ta initiativ eller sätta gränser. Den väldigt självsäkra kvinnan är typiskt sett mer selektiv eller kräsen och släpper snabbare en dejt om något inte passar henne: Det dyker nog upp en ny och bättre variant! Men den strategin kan ju hålla på i all oändlighet utan att leda till något.

4. Eller är du lite för "lätt"?

Paradoxalt nog kan motsatsen också vara ett hinder. Du kan vara en "svår catch" och krossa hans självbild, men du kan också vara ett helt för "lätt offer". Någonstans i hans system finns det rester från Fred Flintas DNA – grottmannens instinkt som får mannen att njuta av jakten. Om han inte behöver kämpa lite så tappar han kanske intresset.

5. Är du på rätt plats?

Det sägs att om man alltid gör samma sak så händer alltid samma sak. Det kan man tänka lite över om man bor i ett litet och sammanslutet samhälle där alla känner alla, eller när vardagen är fylld av jobb, vänner och fritidsintressen. Då saknar den kanske plats för att hitta och lära känna en potentiell partner? Har du ens tid för att gå ut och träffa nya människor? För många vuxna singlar är detta ett bekant problem. Det är lätt att hitta tid framför skärmen till att söka efter möjligheter och dagdrömma. När det kommer till att dejta ute på stan så ser saken (eller kalendern) lite annorlunda ut. Om du känner igen dig så behöver du ändra dina vanor och skapa plats. Det är viktigt att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Ingen är för upptagen för att hitta kärleken.

6. Dyker den rätta aldrig upp?

Kan det bero på att den rätta mest av allt är en fantasi i ditt huvud? Begränsar du din mentala lista med en massa orubbliga krav? Ska en dejt vara och se ut och uppföra sig på ett visst sätt för att få din uppmärksamhet? Ser du bort från alla som inte passar in i mallen för din drömman? Krav kan självfallet vara rimliga. T.ex. den typ av krav som handlar om ärlighet, etc. Men krav kan också vara fullkomligt baserade på förutfattade meningar. I så fall är det kanske dags att ta en allvarlig förhandling med dig själv så att du inte begränsar dig så pass att det nästan är omöjligt att hitta någon.

7. Blockeras du av trauman från det förflutna?

Människor som har vuxit upp med misstrivsel, oro och uppbrott riskerar att ta med sig ett destruktivt beteende upp i vuxenlivet. Om barndomshemmet var präglat av vuxna som bråkade som hund och katt, om det var en giftig miljö, eller våldsam, så sätter det spår som lätt kan bräcka ett kärleksförhållande. Om man då inte haft den osedvanliga turen att hitta en partner som kan hantera det. Även när vi uppfattar oss själva som helt vanliga och stabila människor så kan den typen av beteenden som vi "lärt oss" lätt blockera harmonin. Professionell hjälp kan vara vägen framåt om "bagaget" som du kånkar runt på betyder att du inte känner att du ens förtjänar kärlek. För det gör alla människor – alla förtjänar kärlek.

Läs också:

8. Är du den bästa versionen av dig själv?

Attraktion handlar i hög grad om utseende. Det handlar också om personlighet och driv. För att väcka någons intresse måste man naturligtvis vara intressant. Men det är inte samma sak som att skruva upp charmen och bete sig annorlunda än vad man brukar göra. Det är inte ovanligt att vi klär upp oss, tvättar och dammsuger bilen och på det stora hela lyfter standarden inför en lovande dejt. Inget dåligt med det, men den autentiska versionen av dig själv är den som är bäst. Därför får du gärna vara lite mystisk och spännande så att din dejt längtar efter att träffa dig igen. Gör därför något som ger glädje och mening. Det är nämligen festligare att träffa människor som är på gott humör och delar sina erfarenheter och upplevelser, jämfört med att träffa någon som är missnöjd för att det aldrig händer ett sk**..! Så får du ut något av livet? Utmanar du dig själv till att lära dig och prova nya saker?

9. Är du rädd för att bli avvisad?

Rädslan för att bli avvisad kan vara något av en barriär när man drömmer om en partner. Den blir sällan mindre om den har uppstått från dåliga erfarenheter. Men emellanåt måste man bara ta modet till sig. Du lär dig aldrig simma om du inte vågar ge dig ut i vattnet. Vad är det värsta som kan hända? Att du blir avvisad (igen)? Det kan också vara du som avvisar någon. Kan du prata om dessa spekulationer och bekymringar med en god vän? Ett problem som tar upp mycket plats i huvudet skrumpnar ofta när man säger det högt. Du kan också notera punkt för punkt varför du tror att andra kommer att avvisa dig? Beror det på att du i själva verket inte värdesätter dig själv tillräckligt högt? Var snäll mot dig själv. Avvisning suger alltid, men de drabbar alla då och då. Låt dem inte styra ditt liv.

Läs också:

10. Låter du ödet styra?

Frågan för oss nästan tillbaka till början: Letar du tillräckligt bra? I kärleksromanerna och de romantiska Hollywood-filmerna kommer ödet alltid till undsättning för huvudpersonerna. Det är helt oundvikligt! Självfallet kan du låta ödet leda vägen. Många av oss tänker på ödet som en slags röd tråd genom våra liv. Vår tillvaro kan väl inte bara vara en lång rad av tillfälligheter, det måste finnas ett sammanhang och mening? Ja, vem vet? Problemet är bara att ödet inte kan aktiveras med en knapp. Det kan däremot nätdating. 😉

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.