Det här ser män först efter när de träffar en kvinna

Förstahandsintrycket är viktigt när vi träffas, det vet vi. Men vad är det som fångar männens uppmärksamhet under de där första sekunderna? Här är de 10 bästa buden.

Emma Johannson
Forfatter

Det handlar om sekunder. Endast sju sådana har kloka människor räknat ut. Längre tid lägger vi inte på att bilda oss ett intryck av varandra, och resultatet har en tendens att klistra sig fast. Därför är förstahandsintrycket viktigt när vi möts, men vad är det helt specifikt som fångar uppmärksamheten under det korta ögonblicket?

De där brösten är alltså iögonfallande

Vad får män först upp ögonen för när de möter en kvinna? Få skulle erkänna att det är brösten – och vi vill snabbt tillägga att vi inte har någon skum baktanke här. Brösten är iögonfallande. Förutom deras uppenbara amningsfunktion så är de evolutionärt utformade för att attrahera män. Om du tvivlar på det, så tänk då på att alla andra kvinnliga primater är plattbröstade, förutom när de är dräktiga eller ammar. Och för människan är det bara kvinnor som i puberteten utvecklar permanenta bröst.

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

Men tillbaka till starten – vad lägger männen märket till först? Hennes leende? Hennes ögon – eller kanske hur hon rör sig?

Här är de 10 bästa buden:

1. Hennes leende

Ett leende är betydligt mer uttrycksfullt än vad man tror. Av ett dussintals olika leenden är det bara en tredjedel som är ett tecken på glädje. Vi ler nämligen också när vi är generade eller osäkra, ja till och med när vi har ont. Förakt kan också visas med ett leende, men förhoppningsvis ser man inte den varianten på en date. Ett varmt och tillmötesgående leende är däremot en bra start.

2. Hennes röst

Rösten kan ninjasnabbt få människor att ändra uppfattning av varandra – både i positiv och negativ riktning. Är den hög (och gäll)? Mörk och sensuell? Tveksam, glad, tillbakadragen? Vi modellerar omedvetet vårt tonläge efter vem vi pratar med. Man har t.ex. forskat i att kvinnors stämmor ändras över dagarna fram till ägglossningen. Biologiskt är det smart att vara mest attraktiv när man är fruktbar. Rösten är också en del av det paketet när vi vill ha uppmärksamhet, och därför är den värd att lägga märket till.

3. Hennes ögon

Vi dröjer vid människor vi tycker om. Tar in dem med blicken. Suger i oss dem. Sympatin får oxytocinnivåerna att stiga, och därmed utvidgas våra pupiller. Ögonkontakt är dessutom essentiellt i varje flört. Normalt sett, när vi tittar på varandra, håller vi ögonkontakt i mindre än en sekund. Det låter inte så mycket, men så är det. Om blicken fastnar i mer än en sekund så uppfattas det som att man visar intresse.

4. Hennes skratt

Att få en attraktiv kvinna att le stärker varje mans ego. Om hon nu inte gapskrattar det första hon gör. Det är garanterat inte ett bra tecken...

5. Hennes hår

Ett internationellt schampooföretag sponsrade ett forskningsprojekt som nådde fram till att tre av fyra män lägger märket till en kvinnas hår som första intressepunkt. På barer och nattklubbar får kvinnor med långt hår fler närmanden än vad korthåriga kvinnor får.

6. Hennes stil

Han bryr sig knappt om hon klär sig i dyra designermärken eller finkläder. Men han kan se om hon är en typ som följer modet eller om hon vältrar sig i secondhand (det kan det i övrigt vara väldigt svårt att se skillnad på). Om han lägger märket till hennes skor så kan det signalera något om hans ortopediska ideal. Det är något speciellt med kvinnor på höga klackar.

7. Hennes doft

Lukt och minne har en tät förbindelse. Du har säkert märkt att en simpel doft kan ta dig bakåt i tiden. T.ex. lukten av sura strumpor från gymnastiksalen eller doften av liljekonvalj som påminner om din mormor. Om en kvinna luktar gott kommer han att minnas henne längre.

8. Hennes kroppstyp

Slank och spinkig? Muskulös eller mjuk och rund? Även om många kvinnor är fixerade vid vikten, så är det formen som män fokuserar på.

Läs också: Långdistansförhållande? 10 tips för hur du lyckas få det att hålla

9. Hennes bröst

Biologin vinner över kulturen: Vi uppför oss respektfullt och undviker könsdiskriminering, men vi kommer inte runt att män tittar på kvinnors bröst. Förhoppningsvis med hövlig diskretion.

10. Hennes självförtroende

Utstrålar hon energi och överskott? Självförtroende har en tendens att trumfa allt annat. Signalen om att man är bra som man är – punkt slut – har en magnetisk kraft. Människor med självförtroende är ofta positiva. De greppar tag i livet som det kommer och räknar med klar himmel.

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.