Därför rusar han illa kvickt från krogen

Det finns icebreakers – ord och handlingar som lyfter stämningen på en ny dejt, och så finns det dealbrakers. Här är 10 anledningar till varför han blixtsnabbt springer iväg från krogen. Man skulle kunna kalla dem för din att-inte-göra-lista för att uppnå framgång.

Emma Johannson
Forfatter

Känner du till uttrycket "do not try this at home"? Man hör det ofta i amerikanska videor med våghalsar som jonglerar med brinnande facklor, sticker huvudet i en bikupa och utför andra galna stunt. Men med en liten omskrivning kan det också tillämpas på onlinedejting: Gör inte detta på din första dejt. Dessa tio punkter förtjänar att stå överst på din att-inte-göra-lista.

1. En oskyldig omskrivning av sanningen

Sådana finns inte. Antingen är något sant, eller så är det inte sant, och ingen tycker att oärliga människor är särskilt tilldragande. Varje form av oärlighet som uppdagas på första dejten (och nästa, och nästa, och nästa) kommer vara en uppenbar dealbreaker. Många frestas dock till att dra till med en smålögn – t.ex. om åldern. Men de flesta kommer dra slutsatsen, att om hon kan ljuga om små saker så kan hon också ljuga om stora saker...

2. Underprioriterad hygien

Aldrig förr har vi så ihärdigt tvättat och spritat händerna som vi gör nu. Men hygien handlar om mer än bara rena händer. Det kanske inte anses vara särskilt cowboy-macho-aktigt att bry sig om en dejt har rena naglar och skor och doftar blommor, men nu finns det ju inte så många cowboys att tillgå. De flesta män bryr sig. Det kan snabbt slå fel i ert möte om du underprioriterat hårvård och tandhygien.

3. Otrohet står högst på att-inte-göra-listan

Vissa människor är helt okej med öppna förhållanden, men de är inte många. Otrohet är ett uppenbart trumfkort om du vill förstöra ett förhållande – även relativt tidigt i dejtingförloppet, när man inte ens är i närheten av ett förhållande, anser vissa att detta är fel. De flesta män vill ha sin kvinna för sig själv, och vice versa.

4. Stoltsera inte med rökningen

Okej den här punkten gäller inte för alla (samtliga punkter har onekligen vissa undantag), men tobaksandedräkt och nikotinfingrar är inte sexigt längre. Det gäller också andra missbruk. Det är en ohälsosam, illaluktande och dyr vana att röka, och jag beklagar om jag trampar på några rökande tår här. Det finns nämligen undersökningar som visar att de flesta som går på dejter med rökare har en hemlig agenda om att få dem att sluta. Men att inleda ett förhållande med att vilja ändra på någon...? Din icke-rökande dejt kommer nog vilja gå på en ny dejt. Med någon annan.

5. Dramaqueen sitter ensam på tronen

Om du har för mycket drama runt omkring dig – t.ex. bråk i familjen, på jobbet och särskilt med dina ex, så är det självfallet tråkigt för dig. Men det är också utmattande för en utomstående som ska lära känna dig. Även om det är utmattande så kanske det egentligen inte händer så mycket, men du kanske har en tendens att överdramatisera. Det kommer vara dränerande för de flesta nya bekantskaper, och det kommer sluta med att du sitter som ensam dramaqueen på tronen.

6. Comme ci, comme ça

Detta är ett franskt uttryck som betyder ungefär hipp som happ: Det ena är lika bra som det andra. Men kvinnor som inte tar ställning och har en åsikt förlorar snabbt mannens intresse. Det är betydligt mer swung och sexappeal i en kvinna som har ett visst driv och inte är rädd för att säga vad hon tycker. Det är inte samma sak som att vara bestämd, för just den egenskapen kan lätt leda till att han flyr mot utgången.

7. Tankeläsaren

Har du försökt berätta något för en person och blivit avbruten med ”det du försöker säga är...”? Det är så otroligt irriterande när andra antar att de vet vad man ska säga – och säger det före man själv hinner göra det. Om du gör det på en dejt kommer mannen framför dig snabbt få ett ansträngt ansiktsuttryck, med en viss ton av otrygghet för tänk om tanken slår honom: Tänk om hon verkligen kan läsa mina tankar!

8. Och omvänt...

Medan punkt 7 är en dealbreaker gäller det omvända också: Om du tror att din dejt är en tankeläsare och förväntar dig att han kan räkna ut varför du hänger läpp så får du tänka om! Om du är nere över något så måste du påminna dig själv om att han inte magiskt kan räkna ut det. Ut med språket, annars riskerar du att gå miste om dejten.

9. Oansvarig med pengar

Shopaholics håller fest medan kreditkortet flyger långt över terminalerna. Men sätter din dejt pris på att man har ordnad ekonomi så kan du inte förvänta dig att han räknar in dig i sitt liv om du ser hyran som en oförutsedd utgift. Att vara oansvarig med ekonomi och skulder är inte något som de flesta anser särskilt attraktivt.

10. Inte kall – men heller inte för varm

Män tycker om utmaningar. Men om de måste kämpa sig igenom ett iskallt pansarskydd för att du vill vara säker på att de förstår att du inte är lättfotad, ja då kan det hända att de bara ger upp. För stort självförtroende och överlägsenhet blir enkelt till dealbreakers, men motsatsen är inte icebreakers. Det ska heller inte vara för lätt att få dig på fall. Så var inte för kall, och inte för varm. Du kanske kan vara lite ljummen? 😉

Läs också: 5 tips till dig som saknar en partner

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.