Så ska du dejta om du drömmer om att gifta dig och skaffa barn

Är du splittrad mellan drömmen om att bilda familj och ångesten för att skrämma bort dina dejter genom att dela dina framtidsplaner för snabbt?

Emma Johannson
Forfatter

Din biologiska klocka tickar. Tick-tack. Han som du föreställde dig att du skulle ha barn ihop med har försvunnit från ditt liv. Tick-tack... Du har just nu inte någon partner. Tick-tack... Kommer du lyckas hitta en ny i tid? Tick-tack... Till och med onlinedejting, som går betydligt snabbare och är mer effektivt än nattlivets jakt och raggande, känns mer och mer stressigt. Tick-tack-tick-tack-tick-tack...

Att vara splittrad mellan drömmen om att bilda familj och ångesten för att skrämma bort dina dejter genom att dela dina framtidsplaner för snabbt kan vara ett högst irriterande dilemma. Ingen vill verka desperat, och samtidigt finns det inte den oändliga tidsrymd som en gång fanns. Så hur hittar man balansen i ett sådant dilemma?

Skriv det på din profil

Det är inte direkt det första vi kläcker ur oss på en ny dejt: Jag drömmer om ett barn – eller jag drömmer faktiskt om flera stycken! Men varför inte vara tydlig med det redan på din profil. Skriv att du letar efter den rätta pappan till dina kommande barn. Att det är ett villkor för dig att man vill bilda familj. De män som reagerar positivt kommer alltså inte svimma och försvinna när du börjar prata om dina förhoppningar. Men skriv inte ENBART detta. Det är ju en partner du vill ha, inte en donator!

Gör det något?

Du kan också se det som att din dejt kanske inte är helt rätt för dig om han inte förstår att du vill att dina drömmar ska gå i uppfyllelse relativt snart. Om han velar så slösar han med din dyrbara tid, så gör det verkligen något om dejten inte blir av? Det FINNS en partner till dig där ute. Av ungefär 45 000 tillfrågade profiler på single.dk svarade t.ex. 41 procent av männen mellan 20 och 40 år att de gärna vill ha barn.

Vad är INTE förhandlingsbart?

Den säkraste vägen till ett olyckligt liv är att välja fel partner. Och när man väl har barn ihop är man mer eller mindre fast med ens partner resten av livet. Om ditt mål är att gifta dig och skaffa barn så finns det mer på spel än bara sexuell attraktion. Vilka värderingar har du som du INTE vill kompromissa med? Tänk efter noga, och kom ihåg att en förälskelse (som slår ut ditt logiska tänkande) oftast vara i ett år. Därefter får du tillbaka din klarsynthet.

Vad ser de som du inte ser?

Ta tempen på situationen när ni är tillsammans med era vänner. Får din bästa vän eller väninna plötsligt ett spekulativt uttryck i ögonen eller en tanke som hen inte säger högt? Ser eller hör hen något som du inte märker av? Det är härligt att din dejt har havsblå ögon och kysser som en dröm, men är han ansvarsfull också?

Lika barn...

Statistiskt skiljer sig par med stor åldersskillnad oftare än vad jämnåriga gör, och det finns även flera andra sätt man kan vara lika på. Vår barndom har lagt grunden för våra mänskliga värderingar: Om du är givmild eller tillbakadragen, om du vågar vara spontan eller om du måste ha kontroll. Om det är naturligt för dig att samarbeta, spara, utmana dig själv... Fråga gärna om hans uppväxt. Om era intressen sammanfaller blir det också enklare än om du t.ex. vill resa världen runt och din nya kärlek har vansinnig flygskräck och ett sommarhus på Öland. Ja-ja, Captain Obvious, men du letar ju efter den rätta!

Har du pengar så kan du få...

Ekonomi är något som många par bråkar om, särskilt om man har det knapert. Om du och din dejt dessutom förvaltar era pengar på väldigt olika sätt kan det lätt uppstå en obalans. Det kan vara klokt att hitta en man som är förnuftig när det kommer till pengar och som tänker på saker som pensionssparande om man själv är shopaholic och bränner överskottet på utförsäljningar och rabatter. Men hur kul är det att spendera sina pengar om man alltid måste försvara varje utgift? Är det hållbart? Ja – det är ungefär lika hållbart som om din livspartner köper dataspel, fiskeutrustning och däck med aluminiumfälgar för pengarna du trodde gick till ert gemensamma hem. Att vara eniga när det kommer till ekonomi är helt avgörande.

Tålamod och timing

När man har en brinnande önskan om att bilda familj och den biologiska klockan tickar på kan det vara frestande att ge sig in i något nytt snabbare än vad man brukar göra. Det är precis som äldre nyförälskade människor säger, att man inte har oceaner av tid, och därför gifter man sig hipp som happ och flyttar ihop så snart passionen kickat igång. När det kommer till timing finns det inget som är rätt eller fel.

Läs också: 5 tips till dig som saknar en partner

De flesta förälskade par upplever inte sin första kris under de första månaderna. Här är det bra sex, utforskande, spänning och intimitet som gäller. Man har kort sagt inget att bekymra sig över. Därför säger det kanske sig själv att det inte är så smart att förankra sig som par när man har ett så kort och rosenrött beslutsunderlag. Det finns experter som säger att man åtminstone ska ha dejtat under årets fyra årstider innan man etablerar sig som par. Se parförhållandet som en gammal anlagd trädgård med sol och skugga och överraskande blommor och ogräs... Det är en bra liknelse när det kommer till förhållanden.

Man känner också i hjärtat hur det ligger till, efter att man konsulterat hjärnan så klart 😉

Vill du läsa fler artiklar om parförhållanden och dejting? Klicka HÄR

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.