7 tips som gör att din date längtar efter att träffa dig igen

Hur väl förbereder du dig när du ska på date? Brukar du plocka ut alla kläder ur garderoben, spana in den andra parten på sociala medier eller dölja rökandedräkten med pepparmintspastiller? Här kommer 7 tips som får din date att längta efter att se dig igen.

Emma Johannson
Forfatter

Självfallet kan du ta det helt avslappnat och nonchalant – det är ju bara en date, eller hur? Men med en viss förväntan om att det just den här gången ska bli en oöverträffad succé så kan du glömmer bort att förbereda dig. Som t.ex. att kolla in personen på sociala medier för att ha något relevant att prata om, och att vara snyggt klädd och se till att du luktar gott...? Och det är ju inget märkvärdigt med det. Om man inte gör sig till för att göra ett gott intryck, vad är då poängen med det hela? Varför går man då ens på date?

Och när du gjort dina förberedelser, kollat igenom garderoben, svalt pepparmintspastillen och kollat in din date på sociala medier, känner du dig då helt redo för att möta situationen? Annars kommer här 7 tips som gör att din nästa date kommer längta efter att träffa dig igen.

1. Nyckelordet är avslappnat

Välj en mötesplats som du tycker om. En plats där du känner dig avslappnad. När omgivningen tilltalar dig så blir det lättare att vara dig själv. Att vara autentisk är helt klart den bästa strategin. Ett trick som kan hjälpa dig bli mer genuin är att föreställa sig att det inte är den första dejten, utan att ni har träffat varandra förut. Fall inte för de vanliga inledande frågorna: – Du hade inte svårt att hitta hit? Den typen av frågor... Om du träffar en god vän så är du tillbakalutad och rak, så låtsas att du är ute med en god vän.

2. Bara gör det!

Ska ni träffas på en bar eller ett kafé? Erbjud inte att betala för en kaffe eller en drink – just do it som de säger hos Nike. Bara beställ eller hämta dryckerna i baren, och om din date lyfter på ögonbrynen så föreslår du att hen tar nästa runda. På så sätt får du också sagt att du inte vill att er dejt ska ta slut ännu. Och/eller att ni ska träffas igen.

"Två koppar varm choklad, tack"

Man har för övrigt också forskat om sambandet mellan attraktion och temperatur. I en undersökning gav man deltagare kall och varm dryck medan de skulle förhålla sig till en grupp människor. De deltagare som höll i ett kallt glas tog i högre grad avstånd från gruppen jämfört med de som höll i varm dryck. Något så enkelt som att hålla i något varmt gör oss alltså mer tillmötesgående. – Jamen två koppar varm choklad, tack!

3. Lyssna och följ upp

Så du sysslar med hängflygning? Jag har alltid velat prova det, men det galnaste jag har provat var fallskärmshoppning i en simulator. Det var också kul. Lyssna aktivt och följ upp det du hör. Vi sätter alla pris på att någon lyssnar på oss, och genom att följa upp bevisar du inte bara att du verkligen lyssnar, du signalerar också att samtalsämnet intresserar dig.

4. Hitta på något roligt

Humor är det bästa bindemedlet så kom på något som ni kan skratta åt. Ni kanske har galna datingerfarenheter? Gå dock inte in i detalj på hur många du har dejtat (särskilt om det är väldigt många). Din date kanske inte har samma imponerande erfarenheter och kan därför lätt bilda förutfattade meningar om dig. Men humor gör situationen mindre pinsam och det betraktas generellt sett som betydligt mer attraktivt än exempelvis ett bra utseende. Le och hela världen ler med dig!

Läs också: När är man redo för ett nytt förhållande?

5. Negativitet är no-go

Är kyparen seg på att reagera? Regnar det idag? Är musiken för hög? Ska bilen in på verkstaden? Allt detta är irriterande, men vem drömmer om en partner som bara klagar och jämrar sig? Av samma anledning så lönar det inte sig att prata skit om någon, även om din date inte känner personen. Det gäller din nyfikna granne, din hopplösa kollega eller den giriga mekanikern. När vi går på date så gör vi det för att hitta en partner som kan göra oss lyckliga och glada. Vi vill inte hitta någon som vi genast måste trösta för att världen är så dum och orättvis.

6. Kan du göra mig en tjänst?

Den amerikanske parlamentarikern och fysikern Benjamin Franklin uppfann för ca. 300 år sedan åskledaren genom att skicka upp en drake i ett åskväder och leda en elektrisk gnista genom snöret, och han var också med och skrev den amerikanska självständighetsförklaringen. Men han har också gett namn till ett smart trick som kan stå dig till tjänst. Benjamin Franklin-effekten handlar om att vi tycker bättre om människor som vi gör något bra för. Franklin hade en bekymrande och ihärdig politisk motståndare som ägde ett stort privat bibliotek. Då bad han hövligt om att få låna en sällsynt bok från detta bibliotek, och fortsatte att efterfråga mer välvilja från mannen. Boken var han inte alls intresserad av. När vi ber någon om en tjänst så signalerar vi att vidkommande har mer överskott än vad vi har. Så prova att be om en liten tjänst: – Kan du inte hjälpa mig med brickan? (Men du bör inte be om ett lån till nästa månads hyra...)

7. Inte en audition

Du försöker få reda på vem som passar dig. Du är inte ute efter att sälja dig själv eller försöka nå igenom nålsögat på den stora universella äktenskapsauditionen. Glöm allt om att vara inställsam eller "needy", det höjer troligtvis inte stämningen. Det gör däremot ett vänligt tillvägagångssätt, gullig flört och eventuellt lite proaktivitet: Ha ett förslag redo för nästa date. – Jag tänkte på om du har lust att följa med till...

Sannolikheten är att din date kommer bli glad och kanske även otålig efter att få träffa dig igen.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.