7 saker du aldrig ska göra om du vill ha en partner

Det finns massor du KAN göra när du vill hitta kärleken, och det finns vissa saker du SKA göra. Det finns dessutom garanterat en hel del saker du längtar efter att göra, och precis lika mycket som du inte vågar göra. Men har du tänkt på att det också finns vissa saker du helt enkelt aldrig ska göra? Som du överhuvudtaget-aldrig-någonsin-ALDRIG ska göra!

Emma Johannson
Forfatter

På justkiss.se jobbar vi med att hjälpa dig hitta kärleken. Vi har en välfungerande matchmakerteknik som våra tusentals användare har nyttjat, och vi publicerar mängder av artiklar om parförhållanden, romantik, datingtips och anvisningar. Men har du tänkt på att det också finns vissa saker du aldrig ska göra om du vill få en partner? Här kommer sju typiska "no-gos".

1. Du ger andra ansvaret för din lycka

Om du är olycklig måste du hitta orsaken till det. Om du kommer fram till att du är olycklig på grund av att du är ensam så är det inte självklart att en partner kommer att blåsa bort alla mörka moln från himlen. Det är en svår uppgift att få en partner om personen ska lyfta upp dig helt och hållet och ansvara för din lycka. Buddhisterna säger att lyckan endast kan komma inifrån oss själva, så försök att inte leta efter den på utsidan. Tro på att du kan skapa det liv du gärna vill ha. En partner definierar inte vem du är.

2. Du fäster dig vid det negativa

Du ska självfallet inte låtsas som att allt är perfekt om det inte stämmer. Men ju mer du grubblar över det negativa, ju mer kommer det bli ditt normaltillstånd. Våra hjärnor är inte byggda för att skapa glädje. De är kalibrerade efter att få oss att överleva, och därför är det enklare att bli bekymrad än glad. Men tankar är ju bara... tankar.

"Jag är nöjd med mig själv – jag gör så gott jag kan"

Du kan bli fri från dem, och en metod för att komma vidare är att hitta ett mantra – en liten fras som du kan säga till dig själv när du t.ex. vaknar, när du känner dig arg, sårad, ledsen eller "nere". Frasen ska vara tydlig och kort: Jag är nöjd med mig själv/jag gör så gott jag kan/dagen idag kommer medföra något bra... En annan teknik är att insistera på att hitta tre positiva saker som har hänt under dagen som du kan vara tacksam över. Detta bidrar till att omprogrammera dina hjärnceller från minus till plus.

3. Du drömmer om det perfekta

Du har en äventyrsdröm om den perfekta partnern. Den rätta. Det kan vara en föreställning som den amerikanska filmbranschen har planterat i oss, för det finns betydligt fler enklare människor där ute som du kan bli lycklig tillsammans med. Även om du räknar bort alla från det kön som du inte vill dejta, om du tar bort alla som är för unga och för gamla i förhållande till dig själv, ja då finns det väldigt många människor kvar.

"Om du har en lång checklista så blir det ganska omöjligt"

Du har självfallet punkter som du inte vill kompromissa med. Det kan handla om vanor och ovanor (inget drog- eller alkoholmissbruk), det kan handla om utseende, utbildning, geografi, politiska eller religiösa övertygelser eller något annat. Men om du har en meterlång checklista, och du förväntar dig att varje punkt ska bockas av före första dejten, då blir det i princip omöjligt att lyckas.

4. Du tror att du är för gammal

Det är för sent, säger du? Det är det aldrig. Eller åtminstone inte förrän allt annat också är för sent, och om du inte köper en lott så kommer du aldrig vinna på lotteriet, så ge dig ut i livet istället för att sitta ensam hemma. Kärlek behöver inte uppstå från romantik och sex. Den kan komma från helt oväntade platser, och att ha en närmare förbindelse som man kan uppleva glädje och samhörighet med skruvar upp livskvaliteten. Nu för tiden finns det dessutom mängder med behandlingar och åtgärder om åldern negativt påverka ens förmåga att njuta och utöva sex.

Läs också: 5 simpla råd som lyfter din date

5. Du sitter fast i obesvarad kärlek

Att hålla fast vid obesvarad kärlek är som att stå i kvicksand. Det finns bara en väg att gå: längre och längre ner. Upplever du att du blir ignorerad, att din partner inte längre vill hålla dig i handen, klia dig på ryggen, avbokar era träffar eller flörtar öppet med andra? Då ska du se till att dra upp gummistövlarna ur lerpölen! Livet förändras, det går upp och ner, och allt kommer inte vara som det är nu. Särskilt inte om du själv tar initiativ och ansvar.

6. Du tar projektet på för stort allvar

De flesta av oss har en vattenkokare, eller kanske en kran, som kan leverera kokande vatten rakt ner i koppen. Men har du provat att stå och titta på en gammaldags tekanna och vänta på att vattnet ska koka? Det gör det aldrig!!! Inte förrän du fokuserar på något annat, och vips så puttrar det i kannan. Detsamma gäller när du jagar efter kärleken. Ju mer du jagar, ju svårare blir det. Ta det inte på för stort allvar. Skaffa en hobby, en hund, vad som helst som gör ditt liv mer intressant och innehållsrikt. Du gör dig själv en tjänst. Bryt dina vanor. Gör något nytt, och bry dig inte för mycket om ditt hjärta bankar för någon eller inte.

7. Du håller alla på avstånd

Dina dåliga erfarenheter och besvikelser har gett dig ett pansar eftersom du inte vill bli sårad igen. Det är en vanlig reaktion. Men hur kommer du bort från det? Om du inte går ut och träffar nya människor så har du inte en chans. Och om du träffar andra och har attityden att "det spelar säkert ingen roll", då kommer det att bli så.

"Du får vad du ger"

Att halvhjärtat gå på date och hålla nya bekantskaper på armlängds avstånd lyser ganska snabbt igenom, och det kan uppfattas som brist på intresse eller arrogans. Begränsa inte dina möjligheter – var istället tillmötesgående och öppen. Känner du till det engelska uttrycket "what goes around, comes around"? Det kan översättas till: Du får vad du ger. Och förr eller senare kommer du upptäcka att det ligger något i det.

Läs också: Åh gud, jeg har en date - vad gör jag??

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.