7 myter om kärlek och onlinedating

När det handlar om att hitta kärleken på nätet så bromsas våra förhoppningar då och då eftersom vi har bestämda föreställningar om både det ena och det andra. Men stämmer de? Vill du testa dessa sju påståenden och se om de stämmer?

Emma Johannson
Forfatter

Myter är historier som tenderar att vara seglivade även om de inte nödvändigtvis stämmer i verkligheten. Faktum är att de sällan stämmer, så varför har de då hamnat i våra tankegångar och påverkar våra föreställningar om både det ena och det andra? Det är ett mysterium. Låt oss bli kvitt dem så att de inte bromsar våra chanser och förhoppningar.

1. Kärleken övervinner allt

Gör den det? Skilsmässostatistiken håller inte med. Myten om att alla problem och utmaningar kan fixas om man bara innerligt älskar varandra håller bara i äventyr och romantiska filmer. För om du t.ex. vill bo i stan och din partner har en fallenhet för landet så handlar det inte bara om att "detaljerna ska falla på plats". När vi är blint förälskade så är vi redo att gå med på stora kompromisser, men de håller inte i längden om våra grundläggande värderingar och framtidsdrömmar drar i två olika riktningar. Med onlinedating kan du hitta de bästa och de minst relevanta matchningarna innan du hunnit bli känslomässigt engagerad.

2. Jag kan få honom/henne att ändra sig

Du är tokig i din förälskelse men du tycker kanske att hen dricker sig full lite för ofta? Är dumdristig med sina pengar? Har märkliga kläder eller bär på vissa övertygelser som "skär sig i dina öron"? Det är möjligt att du kan få styla honom så att han inte liknar någon som precis har vunnit "Farmen", eller att du kan få något att säga till om när det gäller ekonomin. Men människor ändrar bara på sig om de SJÄLVA VILL. Inte för att du vill. Så ha realistiska förväntningar: Kan du leva med det som stör dig, eller kan du inte det?

Läs också: Det här ska du veta om du är dålig på att flörta på internet

3. Första intryck håller för alltid

Det första intrycket är viktigt inom onlinedating, men nu är vi ju inte utrustade med ögonblicksstämplar: Godkänd eller inte godkänd. Och när vi träffar nya människor kan t.ex. nervositet och blyghet lätt göra att vi inte riktigt är oss själva. Plötsligt börjar vi prata raskt och ivrigt för att imponera, eller så blir vi tysta och tillbakadragna. De flesta av oss har säkert också stött på eller hört talas om supercharmören som kan få vem som helst på fall, men som i slutändan visat sig vara ett kontrollerande rövhål. Det tar tid att lära känna andra människor så det lönar sig inte att vara allt för kategorisk på första dejten.

4. Attraktion ska komma direkt, annars kan det kvitta

Om du tvivlar så låt bli – det kanske du har hört någon gång. Det är inte ett bra råd när du dejtar. Det borde istället vara: Om du tvivlar, ge det en chans till. Känslor behöver tid för att utvecklas och det är inte ovanligt att man förälskar sig i någon som inte verkade särskilt attraktivt från första början. Det säger väl också något om varför gamla goda vänner plötsligt blir ihop. Precis som vi skrev i stycket ovan så kan ju en första dejt vara lite pinsam, och när man känner sig förlägen är det svårt för den fysiska attraktionen att titta fram.

5. Onlinedating är som ett lotteri, ju fler lotter man har desto bättre

I början kan det vara en bra idé att dejta flera personer samtidigt: Du har ju inte lovat någon något och du är intresserad av att träffa nya människor. På så sätt lägger du inte för mycket energi på en enda date och du undviker att verka "needy" eller att bli nedstämd om det inte går bra. Men det finns en balans att uppnå för om du fortsätter att glida från den ena dejten till den andra så ger du inte dina dejter en allvarlig chans. Kvalitet trumfar kvantitet på den fronten, och hur är din egen energi när du om och om igen har ställt och besvarat samma frågor och berättat samma historier om dig själv?

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

6. Det finns för många desperata människor på nätet

Det kanske finns många desperata människor online, men det beror på att det finns många desperata människor – punkt slut. Barer och nattklubbar har sedan länge förlorat kampen mot internet om att vara en hotspot för nya förbindelser. Onlinedating är mainstream och om du vill komma i kontakt med folk som delar samma livssyn och intressen som dig själv så är det betydligt lättare och mer överskådligt att sitta framför skärmen än i baren. Eller så kan du satsa på att dina bästa vänner har en passande kollega som är singel... Det ska också tilläggas att du sparar enormt mycket tid och pengar på att jaga dejter på nätet istället för på klubben!

7. Kärlek vid första ögonkastet finns inte

Joho! En tredjedel av alla singlar (betydligt fler män) har upplevt att "blixten slog ned" – alltså kärlek vid första ögonkastet. En obeskrivlig och magisk känsla av att sitta framför sin soulmate. Vissa kommer påstå att det bara handlar om sexuell attraktion – att det är hormonerna som dansar, men de flesta av oss tror faktiskt på den romantiska drömmen om att plötsligt se den rätta i ögonen. "Blixten" är en kombination av bägge två: En fysisk attraktion tillsammans med en innerlig önskan om att hitta en partner. Och när vi tror att vi har hittat den rätta så idealiserar och glorifierar vi personen, och om den aktiviteten är ömsesidig så kan passionen hålla väldigt länge.

Vill du läsa fler artiklar om dating, parförhållanden och kärlek? KLICKA HÄR 💕

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.