6 säkra svar när hon säger att hon behöver space

Orden kan ta luften ur en. Du trodde att allt var bra, men nu säger din date eller partner att hon behöver space. Hon behöver vara själv. Så vad svarar du? Och vad gör du?

Emma Johannson
Forfatter

Vad gör du när den underbara personen meddelar att hon behöver space? Utöver att rycka till litegrann i kroppen, för att det känns som att orden slår luften ur dig? En ordentlig smäll i magen. Här trodde du att allt var bra och lyckligt. Vad håller hon på med?

Är din omedelbara reaktion att bli sårad? Eller reagerar du med likgiltighet för att rädda din egen stolthet? Vänder du snabbt henne ryggen?

Vänta nu. Lyssnade du på vad hon sa? Hon har ju inte sagt att hon inte vill träffas längre. Hon sa inte att hon är trött på dig. Kanske behöver hon bara njuta av en helg för sig själv – bjuda över vännerna på roliga drinkar, så som hon gjorde innan hon träffade dig?

Parförhållanden tenderar att nedvärdera egentid. Cirka en tredjedel av alla gifta par säger att de saknar tid för sig själva. Dessutom är det svårt att upprätthålla partners sexappeal om man är tillsammans dygnet runt. Vid närmare eftertanke är det alltså en god investering att ge plats. Hur man gör det är dock en annan femma. Här kommer 6 säkra strategier:

1. Vad menar du mer specifikt?

Är din date eller partner typen som alltid säger vad hon tycker utan att linda in det? Då kommer hon nog också helt ärligt och utan omsvep att säga när hon behöver en paus. Kanske med en hövlig inledning. – Kan vi prata lite... Kom och sätt dig.

Men hon kan också vara mer indirekt och då måste du vara uppmärksam. Drar hon sig undan från dig? Har hon slutat att ta initiativ till att göra saker tillsammans? Har hon plötsligt fullt upp med allt möjligt som inte inkluderar dig? Verkar hon frånvarande när du pratar med henne, eller ser hon dig inte längre i ögonen?

Om hon inte själv har sagt det rakt ut så kan du fråga henne vad hon menar. Låt inte vånda eller förskräckelse överväldiga dig, men se till att hon förstår att du tar henne på allvar och respekterar hennes önskan. Men vad går det ut på mer specifikt? Vill hon hitta ett jobb i utlandet, eller behöver hon bara några kvällar för sig själv?

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

2. Tro inte det värsta

Det är inte säkert att hon är på väg tillbaka till sitt ex. Det är inte säkert att hon planerar att lämna dig och att detta är ett steg på vägen. Det är inte säkert att hon själv har koll på allt med en plan som inte inkluderar dig. Kanske saknar hon tydlighet. Det är inte säkert att hennes känslor för dig har svalnat, så tro inte det värsta. Att behöva andas är inte detsamma som ett olyckligt avslut.

3. Fokusera på dig själv

Hon vill ha space – du får (om än ofrivilligt) också space, så titta närmare på dig själv och dina egna behov en stund. Vad har du lust att göra? Ska du gå ut med vännerna eller göra klart något på jobbet som du skjutit upp i en evighet? Åka på semester? När du sätter fokus på dig själv så blir det en dubbel fördel då hon ser att allt inte handlar om henne. Du är inte hennes knähund, du är ingens dörrmatta.

4. Pressa inte henne

Gör det inte svårt för henne, även om det är svårt för dig. Du måste acceptera att det inte är du som håller i taktpinnen i den här konserten. Påminn dig själv om det när du varit ute med grabbarna och stapplar hem med en lust att ringa henne. Hon vill ha space – inte en needy partner.

Läs också: 7 myter om kärlek och onlinedating

5. Hur mycket eller hur lite?

Om ni har varit ifrån varandra och är redo för att ge varandra en ny chans så har ni nu ett ypperligt tillfälle att sätta upp regler och gränser och stärka ert förhållande. Prata om erotik och intimitet: Hur mycket eller hur lite? Om plats och space: Hur mycket och hur lite? Det kanske blir du som saknar egentid nästa gång… Genom att stämma av förväntningar inför framtiden får ni en stabil plattform. Hur vill ni uppdatera ert förhållande till verson 2.0?

6. Bli han som hon inte kan vara utan

Var smart med den nyfunna extratiden. Bli honom som hon inte kan vara utan genom att bli den bästa versionen av dig själv. Det kan vara fysiskt, mentalt, karriärmässigt, eller kanske ska du bli mer utåtriktad och social? Bli bättre på att ta initiativ till annat än sex? Vad kan du tänka dig att uppnå i livet? Följ ett mål. Kanske i små steg – men följ det. Kvinnor attraheras till viljestarka män, som också ger space 😉

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.