5 bra råd om din dejt har barn – och du själv inte har några

Det kan finnas många utmaningar i ett nytt förhållande där endast den ena är förälder. Men det kan också vara en fest att få bonusbarn. Är du redo för det?

Emma Johannson
Forfatter

Ska pappas nya flickvän också vara hans barns extramamma? Vad händer om hon inte tycker om dem och måste samla all sin kraft för att undertrycka sin inre Askungen-häxa?

Och mammas nya pojkvän? Kan han leva med att han varannan vecka måste dela henne med lilla Viggo med snor i näsan?

Det kan finnas gott om utmaningar i ett nytt förhållande där bara den ena har barn. Och det går ofta fel. Men det kan också vara en fest att ha bonusbarn, särskilt om man förbereder sig lite.

Här är 5 goda råd om din dejt har barn – och du själv inte har några – och du verkligen vill bli din dejts partner.

1. Är du redo?

Först och främst måste du ta reda på om du överhuvudtaget är redo att bli ihop med en ensamstående förälder? Ja? Nej? Eller är det okej om barnen är större? Alla vet att förälskelse gör oss överdrivet toleranta, men håller den toleransen när den starkaste euforin har lagt sig? Är du beredd på att din partner har förpliktelser och mindre fritid? Förmodligen också mindre pengar på nöjes- och festkontot. Att han eller hon älskar sitt barn på ett annorlunda och ovillkorligt sätt, jämfört med hur han eller hon kommer att älska dig? Inte för att kärleken nödvändigtvis kan vägas, och att en typ är lättare eller sämre än den andra. Det är helt enkelt olika.

Läs också: När är man redo för ett nytt förhållande?

2. Den öppna diskussionen

När lille Frederik först har ritat tuschstreger på din vägg eller dränkt din mobiltelefon i sin havregrynsgröt, är det för sent att ha en öppen och välbalanserad diskussion om regler, gränser och allmän uppfostran. Att stämma av förväntningar är en lång men viktig process. Vilka regler gäller till exempel hemma hos dig? Harmonin kan lätt krackelera om en vuxen tillrättavisar medan den andra tröstar och säger "det gör ju inget".

3. Förstår du barnet?

Det finns barn som inte tycker om när en ny vuxen dyker upp. Det finns – hur svårt det än är att erkänna – också vuxna som inte tycker om vissa barn. Om du inte alls tycker om din nya partners barn, måste du inse att du bör gå vidare. Chansen för framgång är helt enkelt för liten. Och tänk om ni skulle få ett gemensamt barn? Skulle du då ha ett älskat och ett oälskat barn? Nej, vidare med dig! Å andra sidan kan de barriärer du har uppe kanske sänkas om du gör en insats för att förstå barnet och undvika att fastna i negativa tankemönster?

Läs också: Här är de 15 största deal breakers på första dejten

4. Lär dig säga "pyt"

Någon uppfann vid ett tillfälle en "pyt-knapp", som nu finns även som en app. När du säger "pyt", kan du gå vidare och rensa ut något negativt ur ditt system. Det ska inte vara en "pyt" som i "pyt med det förhållande". Det ska vara ett "pyt" eftersom du älskar din partner. Höj stämningen med ett bra samtal över ett glas vin eller på en uppfriskande skogspromenad. När vi rör oss stimuleras hjärnan på ett annat sätt, och vi behöver inte vara så fokuserade. Det gör det lättare att ha en svår konversation.

5. Se inåt – vad ser du?

Vad skulle Askepots styvmor ha sett om hon, istället för att bada i sin egen skönhet, hade letat efter personlighetsdrag? Hade hon sett otålighet? En tendens till svartsjuka? En längtan att leva spontant? Hon skulle säkert inte ha sett ett lekfullt barn eller en empatisk vuxen reserv, som tyckte det var helt ok att ha möss som husdjur. Se inåt och var ärlig: Passar bonusbarnen med din personlighet? Blir du svartsjuk när din partner går till fest hos sitt exs familj för barnets skull? Stör det dig att skolschemat och fritidsintressen har första prioritet i all planering? Eller gläder du dig över att det nu finns ett barn med på semestern, så att det äntligen finns någon som vill leka med dig i poolen?

Läs också: Gå före i kön till kärleken – så förbättrar du din datingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.