10 viktiga anledningar: Därför fungerar onlinedating så bra

Tid, trovärdighet, säkerhet, framgång – om du saknar en härlig partner, varför inte börja leta redan idag?

Emma Johannson
Forfatter

Låter du dig själv styras av fördomar och förutfattade meningar? Eller stresstestar du dina egna övertygelser och teorier för att utvecklas och få nya erfarenheter? Eller gör du lite av båda beroende på vad som står på spel? Om du tänker köpa en ny bil så nöjer du dig nog inte med att bara lyssna på kollegan som vet exakt vilka bilmärken man ska och inte ska köpa. Men det kan också vara så att du plikttroget följer alla råd hen ger dig om ni pratar om något mindre väsentligt.

Hur väsentligt är ditt kärleksliv? Lyssnar du på vänners och bekantas syn på nätdejting och deras ris, ros, romantik och rövarhistorier? Det är inte dumt att lyssna på andras erfarenheter, men deras fördomar medför sällan något gott. Här är 10 anledningar till varför onlinedating fungerar. Sätt dem på prov, och om du saknar att ha en partner, varför inte börja redan idag?

Läs också: Därför blir du aldrig för gammal för att få en partner

1. Hur mycket tid har du?

På nätet kommer du i kontakt med många människor på en bråkdel av den tid du skulle lägga ute i verkliga livet. Hur skulle du ens bära dig åt för att möta hundratals andra som du vet vill ha en partner? Man kan inte lösa alla problem snabbt, och onlinedating är ingen garanterad quick-fix för lycka och samlevnad. Men chanserna för att hitta den rätta att dela livet med stiger markant när man pratar med fler människor.

2. Förpliktelselöst sex

Även om jämställdhet är på uppsving så måste man konstatera att män i högre grad än kvinnor söker efter sex på internet. Och vissa av dessa män verkar ha en uppfattning av att kvinnor vill ha förpliktelselöst sex med en relativt främmande person, bara för att de har en datingprofil. Det finns hemsidor för detta. Företaget bakom Justkiss.se har funnits i över 20 år och har byggts upp runt en passion för att hjälpa andra hitta kärleken. Den typ av kärlek som håller länge. Vår unika matchmaking-teknik är ett bra verktyg som gör det enkelt att hitta de personer som du kommer passa perfekt med i ett parförhållande.

3. När sanningen ska fram

Trovärdighet är ett ord som ofta nämns i samband med onlinedating. Kan man verkligen lita på att folk är vad de utger sig för att vara? Nej, dessvärre kan man inte alltid det. Precis som i verkliga livet finns det folk på internet som ljuger sig yngre eller stoltserar med fantiserade välstånd för att verka mer attraktiva och intressanta. Det är främst lågt självförtroende och osäkerhet som ligger bakom den typen av beteenden. Men onlinedating händer ju bara online fram tills man bestämmer sig för att träffas. Här kommer lögnerna snabbt att avslöjas. Forskning visar att vi är mindre benägna att ljuga om oss själva ju äldre vi blir. Mogna människor är generellt sett väldigt ärliga när de dejtar på internet.

4. På säkra grunder

I över ett år har vi vant oss vid att ses på FaceTime, Skype, Zoom m.m. De digitala mötena minimerar risken för att du går på date och blir negativt överraskad. Ett hederligt gammalt telefonsamtal ger dig också en uppfattning om vad det är för människa du ska bestämma träff med. Våra röster och våra ordval säger en hel del mer om oss än vad sms gör! Det finns också andra saker du kan låta bli att göra för att känna dig tryggare. Undvik t.ex. att dricka för mycket alkohol så att du tappar kontrollen. Betala själv för det du beställer så att du inte blir skyldig någon något. Bestäm träff på en offentlig plats där det finns andra människor och dela inte för många personliga uppgifter förrän du lärt känna din date. Generellt sett ska du vara försiktig på samma sätt som om du sprang in i någon ute i verkliga livet.

5. Något gemensamt

Känner du ett totalt omaka par som får oss övriga att undra över hur de någonsin kunnat bli tillsammans? Den ena är en äventyrare ut i fingerspetsarna, och den andra drömmer om att bygga bo och köpa radhus... Ibland funkar det bra, men det blir nog en hel del kompromisser längs vägen. När du letar efter en partner online så är utseendet ofta det första du fokuserar på. Men det är också relativt enkelt att ta reda på om era intressen och värderingar matchar.

6. Gå bortom gemensamma kretsar

Om du själv jobbade på en revisionsfirma eller på ett bokförlag, hur skulle du då bära dig åt för att möta den rätta om personen jobbar som hantverkslärare eller flygmekaniker i en helt annan del av landet? Hur skulle det gå till? Sannolikheten för att ni träffas offline är nästintill obefintlig. Med onlinedating bryter man upp sina umgängeskretsar och får kontakt med människor man annars aldrig skulle sprungit in i. Aldrig någonsin.

7. Längre hållbarhet

Inga förhållanden kommer med garantier, men ett forskningsprojekt från universitetet i Chicago, USA, har upptäckt att gifta par som träffat varandra online är mer lyckliga – och därför mindre benägna att skilja sig – än par som träffats på andra sätt. En förklaring som forskarna pekat på är att människor faktiskt är mer öppna och ärliga om sig själva när de börjar med att skriva till varandra innan de dejtar. Öppenhet är helt avgörande för att ett förhållande ska fungera.

8. Intensifierar energin

Blir du då och då trött på vardagens ekorrhjul? – Det händer aldrig något? Med onlinedating får du enkelt kontakt med många olika slags människor, och även om en datingprofil sällan räcker för att uppfylla ett socialt behov så kan den göra dagen lite mer spännande och intensifiera din energinivå.

9. Från passiv till aktiv

Onlinedating är en fin möjlighet att komma i kontakt med andra om man är blyg eller tillbakadragen eller lever ett hektiskt liv (t.ex. på jobbet, i skolan eller som ensamstående). Om ens jakt på kärlek befinner sig i ett passivt skede kan man snabbt omvandla det till ett aktivt sökande med en datingprofil, och man kan i egen takt, utan stress, leta efter kärleken.

10. Om du behöver hjälp

Framgång kräver att man lägger manken till. Om du vill lyckas i jakten på kärlek så måste du ta initiativet. Utöver att skapa en profil på justkiss.se kan du läsa dig till många bra tips och råd i våra artiklar. Ämnena täcker allt från t.ex. profilbilder, ensamhet, bra ställen att träffas på första dejten, kroppsspråk, hjärtesorg, avundsjuka och sex. Utöver det finns vår kundservice här för att hjälpa dig om du behöver det. Alla människor förtjänar någon att dela livet med.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.