10 överraskande och oromantiska fördelar med att vara två

Åh alltså kärleken! Den fyller oss både när den är där och när den inte är där. Men förälskelse, samhörighet, intimitet och romantik är långt ifrån de enda fördelarna med att vara den ena hälften i en duo.

Emma Johannson
Forfatter

Du vill gärna hitta någon att dela livet med? Väldigt väldigt gärna? Och det finns väl ingen anledning till att fråga varför? Du längtar efter kärlek, intimitet, romantiska middagar, semestrar, solnedgångar... Samhörighet och trygghet? Men har du tänkt på att det också finns väldigt många oromantiska fördelar med att vara två? Här kommer tio fullkomligt oromantiska vinster med att leva i tvåsamhet.

1. Ekonomisk fördel

Ekonomin kommer i regel vara bättre om du inte förälskat dig i en shopaholic eller gammal kringströvare! Många ekonomer har genom åren räknat på hur mycket par sparar jämfört med singlar, och de flesta beräkningar landar på över 3 000 kr i månaden. Hyran och alla andra fasta utgifter kan ju delas på två inkomster. Ni är två som ger bort presenter och som betalar försäkringar, och hushållsutgifterna är ju inte dubbelt så höga bara för att ni är två. Semestrar är också billigare för par. Det är ofantligt dyrt att resa själv. Det finns dessutom större trygghet om någon av er skulle bli av med jobbet.

2. Mer plats

Frågan om boende är relaterad till punkt 1, och par bor generellt sett större än vad singlar gör. Det är så skönt och mysigt att bo i ett litet skrymsle när man är nyförälskad, men med tiden väljer par större bostäder för det är helt naturligt att man behöver sitt eget space.

3. Hjälp nära till hands

Många praktiska göromål är betydligt mer besvärliga när man är själv. När lampan ska hängas upp och manschettknappar ska knäppas, när något tungt ska bäras och allt möjligt annat som måste fixas. Det tråkiga går också dubbelt så fort. Två människor kompletterar i regel varandra genom att ha olika förmågor och egenskaper. Den enda kanske är händig, medan den andra har ett ekonomiskt sinnelag.

4. Bättre hälsa

Man har hört talas om kvinnor som blivit så galna på sina män att de nästan fått en propp, eller män som utvecklar klaustrofobiska tendenser och hög puls för att de inte fått tillräckligt mycket utrymme i äktenskapet. Med det sagt så är människor överlag lyckligare i parförhållanden och de är mindre benägna att utveckla hjärtsjukdomar. Om de trots allt drabbas och måste opereras så har lyckligt gifta tre gånger högre chans att vara vid liv 15 år efter operationen än vad ogifta har. Deras incitament till att leva sundare är kanske större, eller så beror det på att de har en människa tätt inpå som hjälper dem hålla fast vid goda vanor.

5. Färre olyckor

Ett överraskande fenomen är att människor i fasta förhållanden mer sällan blir skadade i t.ex. trafiken än vad singlar blir. Det kanske beror på att vår eftertanke stiger, och vi löper lägre risk att skadas när vi har en partner. Eller så beror det på att vår partner konstant påminner oss om att komma ihåg säkerhetsbältet och skyddsglasögonen och flytvästen? Kanske är det lite av varje.

6. God natts sömn

Här kommer vissa komma med invändningar: Försök sova bredvid min partner som snarkar så att väggarna skakar! Men forskning visar att gifta sover bättre om natten. Särskilt gifta kvinnors nattsömn är bättre än skilda kvinnors. Kan det betyda att man känner sig mer trygg när man har en man i huset? För då borde väl en vakthund åstadkomma samma effekt?

7. Vardagens räddare i nöden

Det är ganska ovanligt att din mor eller bror eller granne kommer till undsättning när du har tappat dina nycklar eller glömt telefonen eller den sista bussen har gått, och du behöver skjuts eller någon som kan komma hem och låsa upp för hantverkaren. En partner är ofta vardagens räddare i nöden när något krisar, och det blir sällan jobbigare än att man får utstå ett och annat skämt efteråt.

8. Referenser till stort och smått

Det är härligt att kunna dela både stora och små ting med en person som känner en väl. Då kan man skryta eller sura eller vara lite för mycket eller för lite, och den andra är helt medveten om att du inte alltid är skrytsamt. Eller så kan man vara smaklös eller dryg eller vad som nu faller en in.

9. Hund och katt

Statistiskt sett har par och familjer oftare husdjur jämfört med singlar. Att ha en hund eller katt att komma hem till är en stor glädje för många, men ett djur är helt beroende av dess människa och därmed är människan också beroende av djuret. Det kan kännas som en stor utmaning att passa och ta hand om djuret när man är ensam, så om man gärna vill ha hund eller katt kan det vara smart att hitta en partner först.

10. Mindre stress

Forskning från Chicagos universitet visar att människor i fasta förhållanden oroar sig mindre över problem och dilemman som normalt sett leder till psykologisk stress. Detta kom man fram till genom att mäta försökspersonernas kortisolnivåer (stresshormon) när de trodde att den aktivitet de skulle göra hade en betydelse för deras karriär.

Läs också: Därför blir du aldrig för gammal för att få en partner

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.